Scrie-ne
presedinte@plantaromanica.eu ancadanielaraiciu@plantaromanica.eu
Sună-ne
Preș.PR: 0722-279-304

Pentru înscriere în asociație, click pe butonul de mai jos.

Înscriere
termeni

Termeni [12]

Alge

Cu numele de alge sunt denumite atât organisme procariote (fără nucleu individualizat), cât și organisme eucariote (cu nucleu individualizat). Din categoria procariotelor fac parte algele albastre - verzi. Dintre eucariote fac parte celelalte alge (verzi, brune, roșii, diatomee).

Circa 70% din biomasa mărilor și oceanelor este alcătuită din alge care formează fitoplanctonul, acesta stând la baza nutriției celorlalte organisme marine - raci, moluște, pești, păsări și mamifere acvatice.

În urma fotosintezei algele formează cea mai mare parte a oxigenului din apă respirat de animalele acvatice.

60% din oxigenul existent pe planetă, este asigurat de algele marine.

Alopatie

Alopatia reprezintă un termen introdus de medicul german Christian Friedrich Samuel Hahnemann, desemnând metodele medicinei clasice de terapeutică medicamentoasă, prin care se utilizează doze active farmaco-dinamic ce combat cauzele, modificările patogenice și simptomele bolilor. Această metodă este opusă homeopatiei.

Boală

Este o stare particulară a organismului condiționată de acțiunea nocivă a diverși factori determinanți din mediu și, caracterizată printr-un complex de modificări morfologice și funcționale - locale și generale, cu caracter reactiv și lezional, ce tulbură reglarea și activitatea la diferite niveluri funcționale. Prin acestea se realizează limitarea capacităților de adaptare, respectiv reducerea capacității de muncă, printr-un proces ce afectează organismul în ansamblul unității sale biologice și sociale complexe.

Ciuperci

Regnul Fungi. Formează al treilea mare regn al organismelor eucariote alături de Regnul Animalia și Regnul Plantae cu peste 100.000 de specii cunoscute. Sunt sedentare, ca și plantele la care au fost incluse de mult timp, dar nu pot practica fotosinteza. Ele trebuie să se hrănească ca animalele prin asimilarea substanțelor organice (heterotrofie), pe care însă le absorb din mediu într-o formă dizolvată.

Etică

Ansamblu de norme în raport cu care ne reglăm comportamentul pentru a deosebi ce este legitim și acceptabil în realizarea scopurilor.

Fitoterapie

Fitoterapia este terapia experimentată în mii de ani, bazată pe plante și nu se confundă cu terapiile naturiste care au principii și interpretări materialiste, dar și fundament „spiritual” contrar (holistic).

Fitoterapia nu este astfel o ramură a terapiei naturiste - aceasta din urmă folosește plantele și preparatele din plante ca mijloc de tratare a bolilor în funcție de pacient, și nu în funcție de afecțiune.

Homeopatie

Homeopatia este o pseudoștiință, formă a medicinei alternative, în care medicii tratează pacienții cu preparate foarte diluate care se crede că provocă oameniilor sănătoși simptome similare cu cele prezentate de către pacient.

Comunitatea științifică din Marea Britanie consideră homeopatia la fel de eficace ca un placebo.

Ingredient activ

Este un compus medicamentos care prezintă activitate biologică intrinsecă (efect farmacodinamic). Un medicament poate conține unul sau mai multe ingrediente active.

În contrast, substanțele sau componentele inerte (fără activitate biologică) dintr-un medicament se numesc excipienți.

Licheni

Lichenii sunt un grup aparte de organisme, rezultate în urma conviețuirii permanente dintre o ciupercă (ascomicetă sau mai rar o bazidiomicetă) și o algă verde sau o algă albastră. Au nutriție saprofită. Corpul vegetativ rezultat (talul) este total diferit morfologic, structural și fiziologic față de cei doi parteneri care participă la simbioză.

Trăiesc în unele din cele mai dificile condiții de pe Terra în tundra arctică, deșerturi, coaste stâncoase, la înălțimi mari sau în anumite zone toxice(deșeuri de mine).

Plantă

Regnul Plantae. Este un nume generic dat organismelor vegetale care își extrag hrana prin rădăcini, caracterizându-se prin prezența clorofilei, prin faptul că membrana celulei este formată din celuloză și, în cazul speciilor superioare, prin alcătuirea corpului din rădăcină, tulpină și frunze.

Principiu activ

Este un compus medicamentos care prezintă activitate biologică intrinsecă (efect farmacodinamic). Un medicament poate conține unul sau mai multe principii active.

În contrast, substanțele sau componentele inerte (fără activitate biologică) dintr-un medicament se numesc excipienți.

Substanță activă

Este un compus medicamentos care prezintă activitate biologică intrinsecă (efect farmacodinamic). Un medicament poate conține una sau mai multe substanțe active.

În contrast, substanțele sau componentele inerte (fără activitate biologică) dintr-un medicament se numesc excipienți.

dr-2
news16-05-2025: Al III-lea Congres al Societății Române de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie cu participare internaționalănews16-12-2024: Povestea cânepii - Ediția a III-anews06-12-2024: Târgul de Sfântul Nicolaenews02-12-2024: Tradiții de Ziua Națională a Românieinews23-11-2024: Conferința Națională de Farmacienews18-11-2024: Expoziția Zestrea tradițiilor româneștinews17-11-2024: Ziua Internațională a Studențilornews15-11-2024: ROMAT 24 - Gemmotherapy a modern meristemotherapynews15-11-2024: Gemmotherapy in anti-agingnews12-11-2024: Ceremonia de decernare a titlului onorific Doctor Honoris Causa domnului Valentin Norbert Țărușnews08-11-2024: Conferința Internațională: „Actualități și abordări practice, multidisciplinare în medicina integrativă”news05-11-2024: 5 octombrie 1860 - Inaugurarea Grădinii Botanice din Bucureștinews30-10-2024: Indagra 2024news23-10-2024: Conferința Națională de Medicina Familieinews19-10-2024: În prag de toamnă, Ediția a II-anews18-10-2024: Expo la cânepă. Ediția a IV-a - 2024news16-10-2024: Simpozionului Internațional „PRIORITĂȚILE CHIMIEI PENTRU O DEZVOLTARE DURABILĂ” Priochem XXnews10-10-2024: Rommedica 2024news10-10-2024: Science Forever and Ever! BiomMedD'2024news10-10-2024: 10th World Congress on Medicinal Plants and Marine Drugs
Contactați-ne

Str.George Enescu nr.27-29, 010513 București-1

+40 722 279-304

office@plantaromanica.ro



Președinte

+40 722-279-304

presedinte@plantaromanica.ro

Newsletter

Profită mai mult de informațiile noastre abonându-te la buletinele noastre informative!

©2024 PlantaRomanica. Toate drepturile rezervate.