Pe 12 iunie 2019 am fost numită în funcția de președinte al Patronatului „Planta Romanica”, asociație cu personalitate juridică din anul 2002.
Am fost onorată să mă alătur unei echipe prestigioase din conducerea patronatului și anume președintelui onorific, academician Ovidiu Bojor.
Actualmente activez ca director de Marketing / Comercial / Logistică / Distribuție în cadrul companiei Hofigal și dețin și funcția de vicepreședinte al Societății Române a Chimiștilor cosmetologi, sunt autorul a zeci de lucrări de specialitate și articole de informare și educare publică în domeniul sănătății.
Planta Romanica este o asociație cu reprezentare națională ce și-a propus încă de la începuturile sale să fie un important partener de dialog social și a reușit!
Prin consultarea specialiștilor de aici au fost elaborate legi ce au reglementat industria de profil, inclusiv Legea plantelor medicinale și aromatice 239/2010.
Ca președinte, alături de colegii mei doresc să păstrăm și pe mai departe această implicare în sănătatea publică, și să contribuim la elaborarea de noi strategii, pentru ca românii să poată alege dintr-o paletă largă de soluții pentru sănătate, pe cele mai potrivite lor.
Noi, cei care activăm în domeniul plantelor medicinale și aromatice dorim ca industria noastră să fie la fel de bine reglementată ca peste tot în Europa și să se bucure și pe mai departe de încrederea românilor. Aproximativ 80% dintre aceștia preferă tratamentele complementare naturale înaintea celor medicamentoase, prin urmare trebuie să fim capabili să le oferim o piață inovativă, cu exigențe și standarde ridicate.
Suplimentele alimentare fitoterapeutice au la bază tehnici inovative de înaltă clasă, ce deschid un nou front de luptă cu afecțiunile curente. Fitoterapia se bucură de prestigiu, deoarece și-a dovedit eficacitatea și caracterul blând, neinvaziv.
În ultimele decenii a revenit în forță în preferințele oamenilor, aportul fitoterapiei fiind semnificativ în unele boli cardiovasculare, hepatice, intestinale, metabolice, respiratorii. S-a demonstrat că suplimentele alimentare sunt surse importante de nutrienți și oferă sprijin puternic în construirea unui stil de viață sănătos, în condițiile în care acesta este un deziderat tot mai greu de atins.
Industria plantelor medicinale şi aromatice din România atinge o cifră de afaceri de multe milioane de euro anual. Cultivarea plantelor medicinale şi aromatice, procesarea acestora şi producerea de ceaiuri, cosmetice, produse farmaceutice şi diverse suplimente alimentare a devenit în ultimii ani o afacere prosperă.
Potenţialul natural al României este imens: din totalul celor 3.700 de specii de plante care cresc în ţara noastră, flora medicinală este reprezentată de 800 de specii, dintre care 283 au proprietăţi terapeutice certe.
Înainte de 1990, exista în acest domeniu o singură intreprindere, evident, cu capital de stat: Plafar. Azi, există zeci de societăţi private care se ocupă de cultivarea, procesarea şi valorificarea plantelor medicinale şi aromatice. S-au format asociaţii şi grupuri de producători.
Principala organizaţie a producătorilor şi prelucrătorilor de plante medicinale şi aromatice din România este Patronatul „Planta Romanica“. Acesta reuneşte 16 firme, printre care: Hofigal București, Dacia Plant, Fares Orăștie.
Atunci când s-a nascut patronatul „Planta Romanica”, în anul 2002, era o perioadă de efervescenţă creatoare, care se manifesta prin dorinţa de -A FACE- în foarte multe domenii, în diverse planuri și direcţii.
Ideea i-a aparţinut Acad. dr. farm. Ovidiu Bojor care a găsit denumirea sugestivă și plină de conţinut „Planta Romanica”. „Botezul” a avut loc în septembrie 2002, atunci când patronatul a căpătat personalitate juridică.
Foarte multe firme au înteles că asocierea într-un patronat nu poate fi decât benefică pentru toți cei ce prelucreazâ plantele, pentru toţi cei ce produc produse fitoterapeutice moderne.
Președintele patronatului a fost ales, în mod „natural” Acad. dr. farm. Ovidiu Bojor personalitate de notorietate recunoscută pe plan intern și internaţional.
La prima întâlnire a membrilor s-au stabilit o serie de priorităţi ale asociaţiei printre care: identificarea, promovarea si rezolvarea intereselor specifice acestei ramuri de activitate; armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană; acordarea de asistenţă tehnică gratuită membrilor săi în ceea ce privește prelucrarea și procesarea plantelor; organizarea de simpozioane și întâlniri între membri din ţară și străinătate; organizarea de conferinţe de presă pe problematica pusă în discuţie de membrii patronatului; informarea membrilor privind participarea la târguri și misiuni economice în ţară și în străinătate cu subvenţie de la Bugetul de stat.
Constituirea patronatului a devenit, un sprijin real, de mare importanţă pentru toti cei ce își desfasoară activitatea în domeniul cercetării și procesării plantelor medicinale și aromatice.
Prin faptul ca era singura asociaţie cu reprezentare naţională, patronatul „Planta Romanica”, a devenit partener de dialog social, alături de sindicate și Guvern, participând la elaborarea de legi și instrucţiuni care se referă la industria de profil.
Relația cu organismele guvernamentale (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Sănătaţii) a determinat modificarea Codului Fiscal în ceea ce privește taxele pentru alcoolul folosit în preparatele fitoterapeutice.
Prin consultarea specialiștilor din domeniul nostru de activitate s-a elaborat Ordinul 244/401/2005, privind prelucrarea, procesarea și comercializarea plantelor medicinale și aromatice, precum și la stabilirea listei plantelor periculoase pentru consumul uman.
De asemenea, specialiștii din patronat au participat la elaborarea noii legi a plantelor medicinale și aromatice (Legea 239/2010).
Reprezentanţii patronatului prin persoana actualului președinte al Patronatului Anca Daniela Raiciu-Doctor în știinţe farmaceutice activează la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, in „Consiliul pe produs” și în Comitetul Tehnic al Plantelor Medicinale și Aromatice și al Produselor Stupului, organisme create pentru organizarea pieţei produselor agricole și agroalimentare și suplimentelor alimentare.
După atâta vreme petrecută cu membrii săi, rămași fideli, patronatul a devenit o mare familie. Am participat împreună la greutăţi, dar ne bucuram tot împreună și la aniversari, sau la alte evenimente: lansări de produs; lansări de carte a autorilor din asociaţie.
De ce să fiţi membri patronatului „Planta Romanica” - își găsește raspunsul: pentru tot ceea ce a facut și pentru tot ceea ce va face și în continuare prin contribuţia și creativitatea membrilor săi, a specialiștilor, a conducerii acestei organizaţii.
Vă așteptăm să vă alăturaţi nouă pentru că avem nevoie și în continuare de creativitate, de colaborare în acest domeniu de activitate care vine în complementaritate cu soluţiile medicale alopate, și care are nobila misiune de păstrare a sănătăţii omului de rând de pretutindeni.
Prin intermediul membrilor noștri, ne propunem să oferim consumatorilor produse sigure, bazate pe știință, de înaltă calitate, precum și informații precise și utile despre valoarea și utilizarea lor nutrițională. EHPM se concentrează foarte mult pe asigurarea unei structuri de reglementare funcționale pentru aceste companii.
Din 2022, EHPM este membru al Food Drink Europe (FDE), cea mai mare asociație europeană care reprezintă sectorul alimentar și al băuturilor. Credem că unirea forțelor noastre este foarte importantă pentru a aborda provocările continue cu care se confruntă sectorul suplimentelor alimentare.
EHPM consideră că: „Legislația UE adecvată pentru suplimentele alimentare trebuie dezvoltate pentru a preveni barierele în calea comerțului și pentru a asigura alegerea consumatorilor.”
Legislația privind nivelurile ingredientelor pentru suplimentele alimentare ar trebui să se bazeze pe date de siguranță obținute din evaluarea științifică adecvată a nutrienților, pentru a asigura sănătatea optimă a consumatorilor.
Producătorii ar trebui să poată răspunde la evoluțiile științei nutriției. Inovația trebuie încurajată pentru a oferi consumatorilor suplimente alimentare sigure, care să răspundă nevoilor lor variate
Legislația trebuie să permită ca produsele să fie însoțite de informații adecvate de etichetare pentru a educa consumatorii. Astfel de măsuri vor îmbunătăți, la rândul lor, starea generală de sănătate a populației și vor scădea riscul unor boli majore.
EHPM cooperează activ cu Comisia Europeană, Parlamentul European, guvernele naționale, asociațiile comerciale relevante și grupurile de consumatori, oameni de știință de top și contacte internaționale pentru a ajunge la un consens.
Acestui canal special de comunicare ar trebui să i se acorde întotdeauna atenția cuvenită, inclusiv în ceea ce privește comerțul electronic, deoarece potențialul său este extraordinar.
Emoji-ul ❌ arată care sunt informațiile obligatorii. Mulțumim!