Sediul nostru
Str.George Enescu nr.27-29, 010513 București-1, România
Scrie-ne
presedinte@plantaromanica.eu ancadanielaraiciu@plantaromanica.eu
Sună-ne
Preș.PR: 0722-279-304
despre-noi

Planta Romanica

Reprezentăm interesele industriei suplimentelor alimentare pentru soluții de reglementare, științifice și tehnice

Dr.Farm. Anca Daniela RAICIU

04-07-2022

Image

La nivelul consumatorilor există o confuzie între medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC - Over The Counter) şi suplimente alimentare, deși cele două categorii de produse se diferențiază în primul rând din punct de vedere al scopului pentru care sunt utilizate, s-a observat în cadrul studiului derulat de Consiliul Concurenței pe aceste piețe.


La nivelul consumatorilor există o confuzie între medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC - Over The Counter) şi suplimente alimentare, deși cele două categorii de produse se diferențiază în primul rând din punct de vedere al scopului pentru care sunt utilizate, s-a observat în cadrul studiului derulat de Consiliul Concurenței pe aceste piețe.
Consumatorii selectează medicamentele OTC și suplimentele alimentare în funcție de beneficiile prezentate, utilizarea personală anterioară, sfaturi de la profesioniști din domeniul sănătății (de ex. farmaciști). În ceea ce priveşte suplimentele alimentare cumpărătorii sunt, însă, influențați și de experiența împărtășită de alți consumatori pe site-urile de comercializare a acestor produse. Unele dintre aceste comentarii nu sunt întotdeauna corecte și pot induce în eroare consumatorii, iar faptul că nu există o monitorizare și nic io moderare a conținutului (comentariilor) pe site-urile de comercializare adâncește confuzia privind OTC și suplimente alimentare.
În acest scop, autoritatea de concurență consideră ca necesară introducerea unor
reglementări care să elimine aceste situații întâlnite în practică, în care suplimentele
alimentare sunt considerate medicamente, cum ar fi:
- responsabilizarea comerciantului online în privința conformității acestui conținut cu cerințele legale şi afișarea comentariilor numai după evaluarea acestora de către un
moderator sau
- să nu existe posibilitatea de a publica mărturii personale pe site-ul comerciantului online, dacă acesta nu are resursele necesare supravegherii şi controlului acestui conținut.
De asemenea, autoritatea de concurență mai recomandă definirea unor elemente de diferențiere vizuală (de exemplu simboluri sau pictograme) specifice suplimentelor alimentare. O astfel de măsura poate ajuta publicul larg să identifice cu mai multă uşurință tipul produsului şi facilitează, totodată, procesul de alegere a consumatorului.
Medicamentul reprezintă orice substanţă sau combinaţie de substanţe ce are proprietăţi pentru tratarea sau prevenirea bolilor.
Suplimentele alimentare sunt produse al căror scop este de a completa regimul alimentar, dar care nu au proprietatea de tratare sau vindecare a unei boli. Suplimentele alimentare reprezintă surse concentrate de vitamine, minerale sau alte substanţe cu efect nutritiv sau fiziologic, singure sau în combinaţie.
Studiul autorității de concurență a arătat că, în România, vânzările de medicamente eliberate fără prescripție medicală şi de suplimente alimentare au crescut foarte mult în ultimii ani, ceea ce arată interesul consumatorului român pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor comune (dureri de cap, răceală, tuse, dureri musculare, afecțiuni digestive), precum şi interesul crescut de a-și completa regimul alimentar în funcție de nevoile nutriționale ale fiecăruia.
Administrarea suplimentelor alimentare în exces sau în lipsa unei informări corecte în prealabil poate fi dăunătoare sănătății.
Reglementările privind producția și comercializarea medicamentelor OTC şi a suplimentelor alimentare sunt mai flexibile şi mai permisive comparativ cu prevederile legale aplicabile medicamentelor eliberate în baza unei prescripții medicale. Principalele diferențe sunt reprezentate de libertatea operatorilor de a-şi stabili prețurile de comercializare, posibilitatea promovării produselor către publicul larg, canalele prin intermediul cărora se pot comercializa aceste produse şi procedurile privind punerea pe piață.
În România, medicamentele fără prescripție medicală se comercializează cu amănuntul prin farmacii şi drogherii, fizic sau online.
În clasamentul celor mai bine vândute 25 de medicamente OTC din România se regăsesc analgezice (Nurofen, Antinevralgic, Voltaren, Paracetamol), medicamente de răceală, gripă, tuse (Parasinus, Coldrex, Fervex, Theraflu, Panadol, Nurofen Răceală şi Gripă, Olynth, Oscillococcinum, ACC, Tantum Verde, Strepsils Intensiv), medicamente pentru afecțiuni digestive (Colebil, No Spa, Triferment, Dicarbocalm), hepatoprotectoare (Essentiale), medicamente pentru afecțiuni ale inimii (Aspenter, Aspacardin), medicamente pentru anxietate şi oboseală (Magne B6) şi medicamente pentru tratamentul rănilor (Betadine, Baneocin).
În ceea ce privește comerțul electronic cu medicamente OTC, legislația este ambiguă și nu menționează clar dacă comercializarea online se poate face prin site-ul propriu al farmaciei/drogheriei online sau prin intermediul platformelor de intermediere.
La ora actuală, comerțul electronic cu medicamente se desfășoară atât prin intermediul siteului propriu deținut de farmacie/drogherie, cât şi prin intermediul unei platforme de intermediere.
Prin urmare, în scopul asigurării unei interpretări corecte şi unitare a cadrului normativ în materie, Consiliul Concurenței recomandă introducerea unor clarificări care să permit farmaciei/drogheriei online să cunoască cu exactitate cerințele pe care trebuie să le îndeplinească în cazul comercializării online a medicamentelor atât prin propria pagina de internet, cât şi prin intermediul platformelor.
În ceea ce priveşte suplimentele alimentare, un element important este granița cu medicamentele. În special, suplimentele alimentare care conțin alte substanțe decât vitamine şi minerale au generat sau pot da naştere unor situații în care un anumit produs este autorizat în unele state membre ca supliment, în timp ce acelaşi produs este clasificat la nivelul altor țări ca medicament. Pentru departajarea celor două categorii de produse se foloseşte ca punct de plecare definiția produsului medicinal.
Potrivit reglementărilor în vigoare, prin medicament se înțelege orice substanţă sau combinaţie de substanţe prezentată ca având proprietăţi pentru tratarea sau prevenirea bolilor la om; sau orice substanţă sau combinaţie de substanţe care poate fi folosită sau administrată la om, fie pentru restabilirea, corectarea sau modificarea funcţiilor fiziologice prin exercitarea unei acţiuni farmacologice, imunologice sau metabolice, fie pentru stabilirea unui diagnostic medical.
Aşadar, Directiva 2001/8340 oferă astfel două definiții ale medicamentului, și anume o definiție „după criteriul prezentării” și o definiție „după criteriul funcției”.
În ceea ce priveşte definiția medicamentului în funcție de prezentarea sa, „orice substanță sau combinaţie de substanţe prezentată ca având proprietăţi pentru tratarea sau prevenirea bolilor la om” trebuie clasificată ca produs medicinal.
În ceea ce privește definiția medicamentului în raport cu funcția sa, „orice substanţă sau combinaţie de substanţe care poate fi folosită sau administrată la om, fie pentru restabilirea, corectarea sau modificarea funcţiilor fiziologice prin exercitarea unei acţiuni farmacologice, imunologice sau metabolice, fie pentru stabilirea unui diagnostic medical” trebuie clasificată ca produs medicinal.
Această ultimă definiție ar putea fi înțeleasă ca fiind eventual aplicabilă anumitor alimente, în special suplimentelor alimentare, care constituie o sursă concentrată de substanțe cu effect fiziologic.
Cu toate acestea, Curtea Europeană de Justiție a hotărât că această definiție a medicamentului în raport cu funcția sa ar trebui interpretată restrictiv, deoarece aceasta vizează să înglobeze numai produsele ale căror proprietăți farmacologice au fost dovedite din punct de vedere științific, nu și substanțele care, deși au o influență asupra organismului uman, nu au un efect semnificativ asupra metabolismului și, prin urmare, nu modifică propriu-zis condițiile de funcționare a acestuia.
Aşadar, anumite suplimente alimentare pot intra sub incidența, în special, a definiției medicamentului în raport cu prezentarea sa. Pentru reducerea acestui risc, prin Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare au fost stabilite condițiile de utilizare a mențiunilor nutriționale și de sănătate înscrise pe etichetele produselor alimentare.
Astfel, acest regulament constituie un instrument important pentru sectorul suplimentelor alimentare pentru care mențiunile, în special mențiunile de sănătate, constituie un instrument privilegiat de comunicare cu consumatorul.
Totodată, prin Regulamentul 432/2012 de stabilire a unei liste de menţiuni de sănătate permise,înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului deîmbolnăvire şi la dezvoltarea şi sănătatea copiilor43 a fost stabilită lista menţiunilor de sănătate care pot fi înscrise pe produsele alimentare.
La nivel național, reglementări specifice publicității suplimentelor alimentare sunt cuprinse în cadrul Ordinului comun al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, al Ministerului Sănătății şi al Autorității Naționale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor nr. 1228/2005 pentru aprobarea Normelor tehnice privind comercializarea suplimentelor alimentare predozate de origine animală şi vegetală şi/sau a amestecurilor acestora cu vitamine, minerale şi alți nutrienți, Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1069/2007 privind aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare, Ordinului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 1946/2016 pentru aprobarea Procedurii privind modul de realizare a notificării produselor finite pe bază de plante medicinale, aromatice şi produse ale stupului care se notifică de către operatorii din domeniu şi se încadrează ca suplimente alimentare, produse de uz intern sau extern, exclusiv produsele cosmetice şi în cadrul Deciziei 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Potrivit Normelor tehnice privind comercializarea suplimentelor alimentare predozate de origine animală şi vegetală şi/sau a amestecurilor acestora cu vitamine, minerale şi alți nutrienți, publicitatea produsului trebuie să fie reală, să nu inducă în eroare consumatorul, iar calitățile produsului trebuie să fie prezentate conform compoziției acestuia.
De asemenea, conform Normei privind suplimentele alimentare, etichetarea, prezentarea şi reclama suplimentelor alimentare nu trebuie să atribuie acestor produse proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane ori să facă referire la asemenea proprietăți.
Totodată, etichetarea, prezentarea şi reclama nu trebuie să includă afirmații directe sau care să inducă ideea că un regim alimentar variat şi echilibrat nu poate asigura cantități adecvate de nutrienți în general.  ♦

Autori [13]:

(Lista autorilor de articole, ordonați alfabetic, după nume.)

1
BOHOLȚ, Elena
2
BOJOR, Ovidiu
4
DUMITRU, Valentin
2
FARES
1
FARMACEUTICA REMEDIA
1
FAUR, Virginia
6
GODEANU, Sorin
2
MANEA, Ștefan
2
MENICHETTI, Livia
3
PREDA, Iulia
89
RAICIU, Anca Daniela
1
ROTARU, Maya
6
ROTTA NATURA

Căutare articol:

(un singur cuvânt, fără diacritice)
     agor     alge     andive     artar     astenia     canabis     cicoare     cires     conopida     crin     dalii     drete     faur     furnici     ipcarige     lasnicior     mataciune     medicinale     microalge     mosmon     musetel     orhideea     ovaz     raiciu     reglementare     roiba     romanica     rozmarin     rubarba     scurtu     secara     soc     spirulina     Tei     urzica     valentin     veteran     virginia     
news01-10-2023: Planta Romanica este primită ca membru-titular în EHPMnews08-07-2023: Împreună facem diferența în Boala Parkinsonnews01-07-2023: Din ciclul „Întâlnirile Planta Romanica”, „Cânepa - Pro și Contra”news19-06-2023: Înființarea Comitetului tehnic „Planta Romanica”news17-05-2023: Galatia 2023 - Conferința europeană de psihiatrie și sănătate mintalănews06-05-2023: Tradiții gorjene la Bucureștinews23-04-2023: 100 de ani de la înființarea satului Oituz, comuna Lumina, Constanțanews22-04-2023: Ziua Forțelor Terestre Românenews03-04-2023: Bun venit, Farmanat Poieni!news01-04-2023: „Miracolul sănătății” Galaținews24-03-2023: Bun venit, CannaTerra!news18-03-2023: Expoziția „Vestitorii primăverii”news25-02-2023: Masa rotundă „Tinerețe fără bătrânețe - Primăvara la Brăila”news24-01-2023: Expoziția, Masa rotundă „Unirea dă puterea”news21-10-2022: Festivitatea de lansare a revistei „Planta Romanica”news13-10-2022: Forța Fermierilor - Expo, 2022news08-09-2022: Bun venit, Farmaceutica Remedia!news06-09-2022: Prof.dr. Vlad Ciurea: 3 plante-minune pentru organismnews06-09-2022: Plantele care ajută la tratarea psoriazisuluinews06-09-2022: Aproape un milion de specii de pe Terra sunt ameninţate cu dispariţia
Contactați-ne

Str. George Enescu nr.27-29, Bucuresti

+40 722 279-304

office@plantaromanica.roPreședinte

+40 722-279-304

presedinte@plantaromanica.ro

Newsletter

Profită mai mult de informațiile noastre abonându-te la buletinele noastre informative!

©2024 PlantaRomanica. Toate drepturile rezervate.