Sediul nostru
Str.George Enescu nr.27-29, 010513 București-1, România
Scrie-ne
presedinte@plantaromanica.eu ancadanielaraiciu@plantaromanica.eu
Sună-ne
Preș.PR: 0722-279-304
despre-noi

Planta Romanica

Elaborarea unui sistem de reglementare care să ia în considerare cerințele speciale ale suplimentelor alimentare

Dr.Farm. Anca Daniela RAICIU

14-06-2022

Image

Articolul 5 din Regulamentul (CE) Nr.852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului privind igiena produselor alimentare solicită operatorilor din industria alimentară să pună în practică, să implementeze şi să menţină o procedură permanentă bazată pe principiile HACCP.


Articolul 5 din Regulamentul (CE) Nr.852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului privind igiena produselor alimentare solicită operatorilor din industria alimentară să pună în practică, să implementeze şi să menţină o procedură permanentă bazată pe principiile HACCP.
Sistemele HACCP sunt, în general, considerate a fi un instrument util pentru operatorii din industria alimentară, având scopul de a controla posibilele pericole legate de alimente. Având în vedere numărul foarte mare de activităţi din domeniul alimentar cărora li se adresează Regulamentul (CE) Nr.852/2004, respectiv diversitatea mare de produse şi tehnici de fabricaţie aplicate alimentelor, pare a fi utilă emiterea unor ghiduri generale pentru elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP.
Regulamentul (CE) Nr. 852/2004 permite ca procedurile bazate pe principiile HACCP să fie implementate cu flexibilitate, astfel încât acestea să poată fi aplicate în toate situaţiile. După adoptarea Regulamentului, i s-a solicitat Comisiei să clarifice care este gradul (extinderea) flexibilităţii cu privire la implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP.
Acest document are drept obiectiv îndrumarea cu privire la cerinţa prevăzută în Art. 5 din Regulamentul (CE) Nr. 852/2004, precum şi în legătură cu flexibilitatea care poate fi aplicată, în special, în cazul operatorilor mici.
Direcţia Generală pentru Săntatea şi Protecţia Consumatorului a organizat o serie de întâlniri cu experţii din Statele Membre, cu scopul de a examina şi a se ajunge la un consens pe aceste teme.
Suplimentar, în scopul transparenţei, Comisia a promovat o serie de discuţii cu agenţii economici pentru a permite exprimarea opiniilor diverselor părţi socio-economice.
În final, Comisia a organizat o întâlnire cu reprezentaţii producătorilor, industriei, comerţului şi consumatorilor pentru a discuta problemele legate de implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP şi de flexibilitatea HACCP.
S-a considerat că această procedură este utilă şi că ar trebui continuată, ţinând cont de experienţa acumulată prin aplicarea completă a Regulamentului, începând cu 1 ianuarie 2006.
Prezentul document are ca scop asistenţa (ghidarea) tuturor celor implicaţi în lanţul alimentar, pentru o mai bună înţelegere a implementării şi a flexibilităţii principiilor HACCP. Totuşi, acest document nu are un statut oficial, iar în cazul unei dispute, responsabilitatea finală pentru interpretarea legii revine Curţii de Justiţie.

PRINCIPIILE HACCP ŞI LINIILE DIRECTOARE PENTRU APLICAREA ACESTORA

Atunci când pun în practică, implementează şi menţin o procedură permanentă bazată pe cele şapte principii HACCP, este recomandat ca operatorii din industria alimentară să ţină cont de principiile prezentate în Anexa I.
Anexa I descrie, într-un mod simplu, cum pot fi aplicate cele şapte principii HACCP. Este inspirată din principiile stabilite în documentul Codex Alimentarius CAC/RCP 1-1996, rev. 4-2003.

ANEXA I
PRINCIPIILE ANALIZEI PERICOLULUI (HAZARDULUI) ŞI PUNCTELE CRITICE DE CONTROL (HACCP) ŞI LINIILE DIRECTOARE PENTRU APLICAREA ACESTORA

Introducere

Aceste linii directoare sunt destinate acelor operatori din industria alimentară care aplică o procedură bazată pe principiile HACCP.
Principii generale
Principiile HACCP au suport ştiinţific sistematic şi identifică pericolele specifice şi măsurile necesare pentru controlul acestora, cu scopul de a asigura siguranţa alimentelor. HACCP reprezintă un instrument pentru evaluarea pericolelor şi pentru stabilirea sistemelor de control, care se concentrează, mai degrabă, pe prevenţie, decât pe testarea produsului finit. Oricare sistem HACCP este capabil de a se adapta schimbărilor, cum ar fi schimbarea design-ului echipamentului, a tehnicilor de procesare sau dezvoltarea tehnologică.
Sistemul HACCP poate fi aplicat de-a lungul lanţului alimentar de la producţia primară şi până la consumul final, iar implementarea sa ar trebui să fie direcţionată de date ştiinţifice legate de riscul asupra sănătăţii umane. Asemenea creşterii gradului de siguranţă a alimentelor, implementarea HACCP poate oferi alte beneficii importante, cu ar fi de pildă: aplicarea HACCP poate sprijini inspecţiile autorităţilor de reglementare şi poate promova comerţul internaţional prin creşterea încrederii în siguranţa alimentelor.
O aplicare cu succes a sistemului HACCP necesită implicarea şi angajarea totală a managementului şi a forţei de muncă. Totodată solicită o abordare multidisciplinară; această abordare ar trebui să includă, atunci când este cazul, expertiză în agronomie, igienă veterinară, producţie, microbiologie, medicină, sănătate publică, tehnologie alimentară, sănătatea mediului, chimie şi inginerie.
Înaintea aplicării sistemului HACCP în orice activitate, operatorul din industria alimentară trebuie să implementeze cerinţele obligatorii de igienă alimentară. Angajarea managementului este necesară pentru implementarea eficientă a HACCP. În timpul identificării, evaluării pericolelor şi altor operaţiuni ulterioare din descrierea şi aplicarea HACCP, trebuie acordată atenţie impactului materiilor prime, ingredientelor, practicilor de fabricaţie a alimentelor, rolul proceselor de fabricaţie pentru a controla pericolele, probabilităţii utilizării finale a produsului, categoriilor de consumatori vizaţi şi datelor epidemiologice legate de siguranţa alimentelor.
Intenţia sistemului HACCP este de a concentra controlul la punctele critice de control (PCC). HACCP trebuie aplicat separat pentru fiecare operaţiune specifică. Aplicarea HACCP trebuie revizuită şi trebuie să fie efectuate schimbări la fiecare modificare a produsului, procesului sau a oricărei etape. Este important ca, atunci când se aplică HACCP, să existe flexibilitate unde este cazul, în funcţie de contextul aplicării, luând în considerare natura şi dimensiunea operaţiunii.
Sistemul HACCP este format din următoarele şapte principii:
1.Identificarea oricăror pericole care trebuie prevenite, eliminate sau reduse la un nivel acceptabil (analiza pericolelor);
2.Identificarea punctelor critice de control la nivelul sau nivelurile, la care controlul este esenţial, pentru prevenirea sau eliminarea unui pericol sau pentru reducerea acestuia la un nivel acceptabil;
3.Stabilirea limitelor critice la punctele critice de control, care vor separa acceptabilitatea de inacceptabilitate pentru prevenirea, eliminarea sau reducerea pericolelor identificate;
4.Stabilirea şi implementarea procedurilor de monitorizare efectivă la punctele critice de control;
5.Stabilirea acţiunilor corective, atunci când monitorizarea indică scăparea de sub control a unui punct critic de control;
6.Stabilirea procedurilor care vor fi efectuate cu regularitate, pentru a verifica dacă măsurile menţionate în paragrafele 1-5 sunt aplicate eficient;
7.Stabilirea documentelor şi înregistrărilor proporţionale cu natura şi dimensiunea unităţii din industria alimentară, pentru a demonstra eficacitatea aplicării măsurilor subliniate la paragrafele 1 - 6.  ♦

Autori [13]:

(Lista autorilor de articole, ordonați alfabetic, după nume.)

1
BOHOLȚ, Elena
2
BOJOR, Ovidiu
4
DUMITRU, Valentin
2
FARES
1
FARMACEUTICA REMEDIA
1
FAUR, Virginia
6
GODEANU, Sorin
2
MANEA, Ștefan
2
MENICHETTI, Livia
3
PREDA, Iulia
89
RAICIU, Anca Daniela
1
ROTARU, Maya
6
ROTTA NATURA

Căutare articol:

(un singur cuvânt, fără diacritice)
     agor     alge     andive     artar     astenia     canabis     cicoare     cires     conopida     crin     dalii     drete     faur     furnici     ipcarige     lasnicior     mataciune     medicinale     microalge     mosmon     musetel     orhideea     ovaz     raiciu     reglementare     roiba     romanica     rozmarin     rubarba     scurtu     secara     soc     spirulina     Tei     urzica     valentin     veteran     virginia     
news01-10-2023: Planta Romanica este primită ca membru-titular în EHPMnews08-07-2023: Împreună facem diferența în Boala Parkinsonnews01-07-2023: Din ciclul „Întâlnirile Planta Romanica”, „Cânepa - Pro și Contra”news19-06-2023: Înființarea Comitetului tehnic „Planta Romanica”news17-05-2023: Galatia 2023 - Conferința europeană de psihiatrie și sănătate mintalănews06-05-2023: Tradiții gorjene la Bucureștinews23-04-2023: 100 de ani de la înființarea satului Oituz, comuna Lumina, Constanțanews22-04-2023: Ziua Forțelor Terestre Românenews03-04-2023: Bun venit, Farmanat Poieni!news01-04-2023: „Miracolul sănătății” Galaținews24-03-2023: Bun venit, CannaTerra!news18-03-2023: Expoziția „Vestitorii primăverii”news25-02-2023: Masa rotundă „Tinerețe fără bătrânețe - Primăvara la Brăila”news24-01-2023: Expoziția, Masa rotundă „Unirea dă puterea”news21-10-2022: Festivitatea de lansare a revistei „Planta Romanica”news13-10-2022: Forța Fermierilor - Expo, 2022news08-09-2022: Bun venit, Farmaceutica Remedia!news06-09-2022: Prof.dr. Vlad Ciurea: 3 plante-minune pentru organismnews06-09-2022: Plantele care ajută la tratarea psoriazisuluinews06-09-2022: Aproape un milion de specii de pe Terra sunt ameninţate cu dispariţia
Contactați-ne

Str. George Enescu nr.27-29, Bucuresti

+40 722 279-304

office@plantaromanica.roPreședinte

+40 722-279-304

presedinte@plantaromanica.ro

Newsletter

Profită mai mult de informațiile noastre abonându-te la buletinele noastre informative!

©2024 PlantaRomanica. Toate drepturile rezervate.