Sediul nostru
Str.George Enescu nr.27-29, 010513 București-1, România
Scrie-ne
presedinte@plantaromanica.eu ancadanielaraiciu@plantaromanica.eu
Sună-ne
Preș.PR: 0722-279-304
despre-noi

Planta Romanica

Crearea unui mediu favorabil pentru recunoașterea importanței suplimentelor alimentare pentru sănătatea publică

Dr.Farm. Anca Daniela RAICIU

14-06-2022

Image

Suplimentele alimentare sunt surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutrițional ori fiziologic. Persoanele care folosesc suplimente alimentare o fac pentru a corecta anumite deficiențe nutriționale, pentru a se asigura că iau suficiente substanțe nutritive sau pentru a susține funcții fiziologice specifice.


Suplimentele alimentare sunt surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutrițional ori fiziologic. Persoanele care folosesc suplimente alimentare o fac pentru a corecta anumite deficiențe nutriționale, pentru a se asigura că iau suficiente substanțe nutritive sau pentru a susține funcții fiziologice specifice.
Suplimentele alimentare sunt concepute pentru a fi luate în cantități mici și se vând sub diferite forme, cum ar fi:
-capsule
-pulbere (în plicuri)
-picături (în flacoane cu picurător)
Indiferent dacă produceți, vindeți sau importați suplimente alimentare, trebuie să vă asigurați că produsul respectă normele UE.
Vitamine și minerale permise în suplimentele alimentare
Vitamine și substanțe minerale permise în suplimentele alimentare
Cerințe privind etichetarea
Suplimentele alimentare trebuie să respecte normele generale de etichetare și să afișeze:
-cantitatea de produs recomandată pentru consumul zilnic;
-un avertisment care să indice că doza zilnică recomandată nu trebuie să fie depășită;
-precizarea că suplimentele alimentare nu ar trebui utilizate ca substitut al unei diete echilibrate;
-mențiunea că produsul nu ar trebui păstrat la îndemâna copiilor de vârstă mică.
Etichetarea și prezentarea suplimentelor alimentare și publicitatea la aceste produse nu pot să conțină mențiuni potrivit cărora ele ar preveni, trata sau vindeca o boală.
Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, săruri minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică. Consumul de suplimente alimentare nu trebuie să înlocuiască însă o alimentație echilibrată, ci, eventual, să vină ca o completare a unui stil de viață sănătos.
În funcție de conținutul lor, cât și de legislația aplicabilă, suplimentele alimentare pot fi încadrate în două mari categorii: cele care conțin vitamine și minerale și cele care conțin plante și extracte din plante. Vitaminele și mineralele sunt substanțe care sunt necesare bunei funcționări a organismului. Atunci când acestea nu pot fi sintetizate de către organism, pot fi aduse din exterior (prin alimente sau suplimente alimentare).
Suplimentele alimentare pot ajuta la asigurarea cantităților adecvate de substanțe nutritive esențiale organismului sau la menținerea stării de sănătate și a unui nivel optim de performanță, în situația în care necesarul de substanțe nutritive nu este obținut doar din alimentație.
Supravegherea pe piață a produselor obținute prin procesarea plantelor medicinale și aromatice care se încadrează în categoria medicamentelor se realizează de către inspectorii din Direcția generală farmaceutică, inspecția de farmacie si aparatură medicală din cadrul Ministerului Sănătății și de către inspectorii din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. Iar supravegherea pe piață a plantelor medicinale si aromatice destinate comercializării în stare proaspătă și procesate se face de către inspectorii Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului și ai Ministerului Sănătății, precum și de către persoanele autorizate din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
Suplimentelor alimentare comercializate pe piața din România li se aplică atât norme din legislația alimentară cât și legislația specifică suplimentelor alimentare.
Principalele reglementări privind alimentația, aplicabile și în cazul suplimentelor alimentare, sunt Legea 239 din 7 decembrie 2010 privind modificarea și completarea Legii 491/2003 privind plantele medicinale și aromatice și produsele stupului, republicată în 2011 și HG 685/2010 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului 106/2002 privind etichetarea alimentelor, însă acestea nu sunt singurele.
În 19 iunie 2007 a fost adoptat Ordinul nr. 1069 din 19 iunie 2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare prin transpunerea Directivei 2001/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului, din 10 iunie 2002 iar în 2021 a fost promulgate Legea 56 a suplimentelor alimentare.
Etichetarea suplimentelor alimentare se face în acord cu reglementările HG nr. 106/2002 cu completările şi modificările ulterioare privind etichetarea alimentelor și HG nr. 685/2009 pentru modificarea şi completarea HG nr. 106/2002.
Pentru a putea fi comercializate pe piața din România, suplimentele alimentare trebuie notificate la autoritățile responsabile corespunzătoare, respectiv MS sau IBA/INSP, în funcție de substanțele și nutrienții din compoziția acestora. Suplimentele alimentare care conţin numai vitamine şi minerale în formele prevăzute în legislaţie se notifică la Ministerul Sănătăţii prin completarea unui formular care poate fi descărcat de pe site-ul www.ms.ro. Conform ghidului Suplimentelor Alimentare publicat de către INSP în 2013, suplimentele alimentare care conţin vitamine şi/sau minerale în amestec cu alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic se notifică la Institutul Naţional de Sănătate Publică prin Centrele Regionale de Sănătate Publică din Cluj-Napoca, Iaşi sau Timişoara – aparţinând de Ministerul Sănătăţii.
Suplimentele alimentare sunt comercializate conform Ordinului comun 1228/2005/244/63/2006 al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, al Ministerului Sănătăţii Publice şi al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului și Ordinului comun 244/401/2005 al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi a Ministerului Sănătăţii. Atât la nivel național cât și la nivel european au fost adoptate numeroase alte documente care reglementează producerea, etichetarea și comercializarea suplimentelor alimentare, precum și adaosul de minerale, vitamine și nivelurile maxime admise de contaminanți.
Etichetarea, prezentarea şi publicitatea suplimentelor alimentare nu trebuie să includă afirmaţii directe sau care să inducă ideea că un regim alimentar variat şi echilibrat nu poate asigura cantităţi adecvate de nutrienţi în general. Potrivit Ordinului nr. 1069 din 19 iunie 2007, publicitatea suplimentelor alimentare ar trebui permisă numai după avizarea conţinutului materialului publicitar de către Autoritatea de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății Publice şi nu poate face referiri la tratamente, prevenţie, afecţiuni.
 ♦

Autori [13]:

(Lista autorilor de articole, ordonați alfabetic, după nume.)

1
BOHOLȚ, Elena
2
BOJOR, Ovidiu
4
DUMITRU, Valentin
2
FARES
1
FARMACEUTICA REMEDIA
1
FAUR, Virginia
6
GODEANU, Sorin
2
MANEA, Ștefan
2
MENICHETTI, Livia
3
PREDA, Iulia
89
RAICIU, Anca Daniela
1
ROTARU, Maya
6
ROTTA NATURA

Căutare articol:

(un singur cuvânt, fără diacritice)
     agor     alge     andive     artar     astenia     canabis     cicoare     cires     conopida     crin     dalii     drete     faur     furnici     ipcarige     lasnicior     mataciune     medicinale     microalge     mosmon     musetel     orhideea     ovaz     raiciu     reglementare     roiba     romanica     rozmarin     rubarba     scurtu     secara     soc     spirulina     Tei     urzica     valentin     veteran     virginia     
news01-10-2023: Planta Romanica este primită ca membru-titular în EHPMnews08-07-2023: Împreună facem diferența în Boala Parkinsonnews01-07-2023: Din ciclul „Întâlnirile Planta Romanica”, „Cânepa - Pro și Contra”news19-06-2023: Înființarea Comitetului tehnic „Planta Romanica”news17-05-2023: Galatia 2023 - Conferința europeană de psihiatrie și sănătate mintalănews06-05-2023: Tradiții gorjene la Bucureștinews23-04-2023: 100 de ani de la înființarea satului Oituz, comuna Lumina, Constanțanews22-04-2023: Ziua Forțelor Terestre Românenews03-04-2023: Bun venit, Farmanat Poieni!news01-04-2023: „Miracolul sănătății” Galaținews24-03-2023: Bun venit, CannaTerra!news18-03-2023: Expoziția „Vestitorii primăverii”news25-02-2023: Masa rotundă „Tinerețe fără bătrânețe - Primăvara la Brăila”news24-01-2023: Expoziția, Masa rotundă „Unirea dă puterea”news21-10-2022: Festivitatea de lansare a revistei „Planta Romanica”news13-10-2022: Forța Fermierilor - Expo, 2022news08-09-2022: Bun venit, Farmaceutica Remedia!news06-09-2022: Prof.dr. Vlad Ciurea: 3 plante-minune pentru organismnews06-09-2022: Plantele care ajută la tratarea psoriazisuluinews06-09-2022: Aproape un milion de specii de pe Terra sunt ameninţate cu dispariţia
Contactați-ne

Str. George Enescu nr.27-29, Bucuresti

+40 722 279-304

office@plantaromanica.roPreședinte

+40 722-279-304

presedinte@plantaromanica.ro

Newsletter

Profită mai mult de informațiile noastre abonându-te la buletinele noastre informative!

©2024 PlantaRomanica. Toate drepturile rezervate.