Sediul nostru
Str.George Enescu nr.27-29, 010513 București-1, România
Scrie-ne
presedinte@plantaromanica.eu ancadanielaraiciu@plantaromanica.eu
Sună-ne
Preș.PR: 0722-279-304
despre-noi

EHPM

Suplimente alimentare pentru cetățeni mai sănătoși și o economie UE mai puternică

Livia MENICHETTI

29-06-2023

Image

În prezent, dovezi copleșitoare susțin efectele benefice ale suplimentelor alimentare asupra sănătății, iar în cadrul unei diete echilibrate și sănătoase, aportul de suplimente alimentare contribuie la menținerea oamenilor sănătoși și la limitarea costurilor de îngrijire a sănătății.


Suplimente alimentare pentru o Europă sănătoasă, inovatoare și prosperă.Pe scurt


În prezent, dovezi copleșitoare susțin efectele benefice ale suplimentelor alimentare asupra sănătății, iar în cadrul unei diete echilibrate și sănătoase, aportul de suplimente alimentare contribuie la menținerea oamenilor sănătoși și la limitarea costurilor de îngrijire a sănătății.

EHPM (The European Federation of Health Product Manufacturers) - Federația Europeană a Producătorilor de Produse de Sănătate – create în 1975, reprezentând aproximativ 1.600 de producători și distribuitori specializați în produsele de sănătate (în mare parte IMM-uri) – își propune să îmbunătățească mediul legislativ făcâdu-l mai favorabil pentru sectoarele care promovează inovația, susțin creșterea economică și încurajează cooperarea cu sistemele naționale de sănătate pentru beneficiul tuturor europenilor.

În timp ce Directiva europeană a suplimentelor alimentare reprezintă un instrument important pentru asigurarea unei creșteri susținute a sectorului european al suplimentelor alimentare în ultimii ani, sunt necesare îmbunătățiri suplimentare de reglementare pentru a atinge întregul potențial al sectorului. Pe măsură ce începe un nou mandat politic la nivelul UE, EHPM se angajează să lucreze la următorii factori, pentru a se asigura că sectorul suplimentelor alimentare contribuie la cetățeni mai sănătoși și la o economie mai puternică în anii următori:

Recunoașterea reciprocă și revizuirea legislației alimentare generale


Întrucât multe companii din zona suplimentelor alimentare întâmpină dificultăți în a accesa întreaga piață a UE, EHPM salută Regulamentul de recunoaștere reciprocă revizuit, care se așteaptă să faciliteze libera circulație a mărfurilor în UE. EHPM va continua să faciliteze punerea în aplicare a regulamentului revizuit. În plus, EHPM a cerut implementarea unor consultări semnificative între companii și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în Regulamentul revizuit al legislației alimentare generale.

REFIT a legislației UE privind mențiunea de nutriție și sănătate


EHPM a contribuit la procesul de evaluare a conformității și performanței reglementărilor REFIT (Regulatory Fitness and Performance) a legislației UE privind mențiunile nutriționale și de sănătate. Cadrul actual este străin de cultura industriei alimentare și dincolo de expertiza și resursele acesteia, motiv pentru care au fost autorizate doar un număr mic de mențiuni de sănătate, limitând astfel informațiile disponibile consumatorilor. EHPM a lucrat la un proces de autorizare care să răspundă cerinței de rigurozitate științifică, să fie practic pentru industrie și, mai presus de toate, să ofere consumatorilor informațiile pe care le solicită cu privire la alimentele pe care le cumpără și le consumă.

O abordare adaptată a evaluării siguranței produselor botanice


EHPM solicită o abordare personalizată a aplicării art. 8 din Regulamentul 1925/2006 (privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare), care este instrumentul legislativ utilizat pentru evaluarea siguranței ingredientelor. Această procedură poate fi aplicată produselor botanice, care reprezintă mai mult de 60 la sută din piața suplimentelor alimentare din Europa. Prin urmare, EHPM lucrează în cooperare cu cadre universitare din mai multe state membre ale UE pentru a dezvolta linii directoare adecvate pentru evaluările de siguranță ale produselor botanice.

Recunoașterea termenului „probiotic”


EHPM consideră că utilizarea etichetei „conține probiotice” ar trebui permisă în UE. Acest lucru ar crea un mediu de etichetare în care consumatorii pot avea încredere permițându-le acestora să facă alegeri informate cu privire la produsele pe care le cumpără și le consumă.

Susținerea inovației


Inovația este esențială pentru dezvoltarea sectorului suplimentelor alimentare și esențială pentru a oferi consumatorilor produse care să răspundă cererii lor actuale de soluții mai naturale. În cadrul actualului cadru de reglementare al UE, investițiile în inovare sunt puternic împiedicate, deoarece companiile nu își pot permite să investească în inovare fără a avea certitudinea că ingredientele pe care le folosesc și mențiunile de sănătate pe care le fac vor fi autorizate pe piața UE. Acest lucru este valabil mai ales pentru IMM-uri.

Comerț electronic și știri false


EHPM recunoaște oportunitățile generate de comerțul electronic, dar solicită condiții de concurență echitabile pentru a evita concurența neloială din partea țărilor cu reguli mai puțin stricte. În plus, EHPM consideră că promovarea unei comunicări eficiente, veridice și profesionale către toate părțile interesate pentru a defini în mod clar identitatea și funcția suplimentelor alimentare este esențială pentru a depăși comparațiile greșite cu alte produse.

Siguranță și calitate


EHPM a dezvoltat Ghidul de calitate EHPM (Quality Guide) pentru a oferi companiilor un ghid practic pe parcursul procesului de producție, pentru a asigura standarde de calitate ridicate. Din acest motiv, EHPM sprijină implementarea unui sistem de vigilență post-comercializare pentru suplimentele alimentare, care ar permite companiilor să colecteze o cantitate mare de date utile despre produsele lor, inclusiv efectele lor adverse.

Despe EHPMCine suntem?


Federația Europeană a Producătorilor de Produse de Sănătate (EHPM), creată în 1975, reprezintă aproximativ 1.600 de producători și distribuitori de produse de sănătate din Europa, majoritatea fiind întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri).

EHPM reprezintă Asociații Naționale din sectorul suplimentelor alimentare din 14 țări europene, precum și companii membre individuale experte.

Cu ce ne ocupăm?


Ajutăm la dezvoltarea de soluții pentru îmbunătățirea cadrului de reglementare al UE pentru suplimentele alimentare prin grupurile noastre tehnice de lucru. Stabilim și promovăm cele mai bune practici din industrie pentru calitatea, siguranța și eficacitatea produselor.

Cum definim un supliment alimentar?


Suplimentele alimentare sunt alimente care conțin surse concentrate de nutrienți, vitamine, minerale sau alte substanțe, precum probiotice, acizi grași esențiali, extracte din plante, cu efect nutrițional sau fiziologic, ajutând oamenii să ajungă la un aport nutrițional optim prin „suplimentarea” dietei. Suplimentele alimentare sunt comercializate sub formă de doză, cum ar fi capsule, pastile, tablete și alte forme similare, pliculețe de pulbere, fiole de lichide, sticle cu picături și alte forme similare de lichide și pulberi concepute pentru a fi administrate în cantități mici (monodoze) [1].

Ce fac suplimentele alimentare?


Ca și în cazul altor alimente, suplimentele alimentare contribuie la menținerea stării normale de homeostază [2] a organismului și nu sunt menite să prevină sau să trateze vreo boală.

Suplimentele alimentare funcționează pentru a menține sau a îmbunătăți sănătatea sau pentru a reduce factorii de risc asociați cu boală. Suplimentele alimentare nu sunt menite să înlocuiască o dietă echilibrată.

De exemplu, calciul și vitamina D [3] pot fi utilizate pentru a reduce riscul de osteoporoză, acidul folic [4] pentru a reduce riscul anumitor malformații congenitale, cum ar fi spina bifida, DHA și EPA, pentru a reduce colesterolul crescut [5], tensiunea arterială anormală și trigliceridele, Ginkgo biloba pentru a promova circulația normală a sângelui și Milk Thistle [6] pentru a proteja sănătatea ficatului. Ca atare, suplimentele alimentare, împreună cu un stil de viață sănătos, contribuie la îmbunătățirea sănătății și bunăstării cetățenilor și la reducerea poverii financiare a sistemelor de sănătate asupra statelor membre. Reducerea factorilor de risc legați de dietă pentru mai multe boli este o opțiune durabilă, care servește în primul rând nevoilor populației UE. Acest lucru este deosebit de important în UE, deoarece peste 20% din populație are deja peste 65 de ani.

Suplimentele alimentare în Europa: Fapte și cifreUn sector rămas în urma potențialului său maxim


Sectorul european al suplimentelor alimentare a cunoscut o creștere susținută în ultimii ani, cu o rată de creștere anuală compusă (CAGR - Compounded Annual Growth Rate) de peste 6% din 2014, ajungând la 11,6 miliarde EUR în 2018 [7]. În plus, începând cu 2016, numărul de angajați în sectorul european al suplimentelor alimentare a fost de aproximativ 111.000 [8]. În ciuda acestei tendințe, sectorul suplimentelor alimentare din Europa este în urmă față de potențialul său maxim. Acest lucru se vede clar în Italia, unde o abordare mai susținătoare a persoanelor care își asumă responsabilitatea personală pentru sănătatea lor a dus la vânzări pe piață de 3,6 miliarde de euro [9].

În timp ce Directiva europeană a suplimentelor alimentare (European Food Supplement Directive) a fost un instrument important pentru a sprijini această tendință pozitivă, sunt încă necesare îmbunătățiri de reglementare, cum ar fi accesul la piață și recunoașterea reciprocă; implementarea avizului prealabil de depunere prevăzut în Regulamentul general revizuit privind legea alimentară [10]; REFIT a Regulamentului privind mențiunile privind nutriția și sănătatea [11]; utilizarea art. 8 din Reg. (CE) nr. 1925/2006; recunoașterea termenului „probiotic”.

Potrivit unui studiu publicat recent [12], evoluțiile adecvate ale cadrului de reglementare al UE ar putea crea aproximativ 82.000 de locuri de muncă în UE.

Evoluții recente ale reglementărilor europeneRecunoașterea reciprocă și revizuirea legislației alimentare generale: așteptări și oportunități pentru sectorAccesul la piață și recunoașterea reciprocă


Accesul pe piața UE a fost adesea dificil pentru companiile din sectorul suplimentelor alimentare din cauza rezistenței diferitelor state membre de a respecta Regulamentul de recunoaștere reciprocă [13]. Regulamentul (UE) 2019/515 revizuit, devenit aplicabil din aprilie 2020, este de așteptat să faciliteze libera circulație a mărfurilor, inclusiv a suplimentelor alimentare.

EHPM a contribuit în mod concret la lucrările pregătitoare pe care Comisia Europeană le-a efectuat asupra acestui dosar și va continua să contribuie la facilitarea implementării noului Regulament.

Revizuirea generală a legislației alimentare: sfaturi înainte de depunere


Regulamentul general privind legea alimentară este fundamentul pe care se bazează întregul cadru de reglementare pentru alimente în UE. EHPM a urmărit cu mare interes negocierile privind noul regulament privind transparența care va deveni aplicabil în martie 2021. EHPM a cerut introducerea unor consultări semnificative înainte de depunere între companii și EFSA, în care toate elementele de probă necesare pentru a susține cererile pentru un produs sau autorizație de revendicare ar putea fi deschise pentru discuții în detaliu, în special studiile clinice.

Deși textul final al regulamentului aprobat nu prevede posibilitatea de a discuta studiile clinice, EHPM salută introducerea art. 32 a, cu privire la avizul predepunere. EHPM speră că documentul de orientare privind aplicarea noului regulament privind transparența, la care EFSA (European Food Safety Authority) lucrează în prezent, va deschide calea către un dialog constructiv între companii și EFSA și că Autoritatea va contribui la furnizarea de claritate, certitudine. și indicațiile necesare pentru ca companiile din sectorul suplimentelor alimentare să continue să investească în dezvoltarea de produse și inovare fără a compromite independența personalului EFSA.

Sectorul suplimentelor alimentare în Europa: provocări și propuneri EHPMREFIT a legislației UE privind mențiunile nutriționale și de sănătate: propunerea EHPM


Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 [14] privind mențiunile nutriționale și de sănătate făcute pe alimente (NHCR - Nutrition and health claims made on foods) reglementează utilizarea acestor mențiuni în etichetare, prezentare și publicitate.

În preambulul său, NHCR aspiră să faciliteze alegerea în cunoștință de cauză, alături de protecția consumatorilor și de încurajarea afacerilor legitime în industria alimentară. Cu toate acestea, o cerere inadecvată pentru dovezi științifice în stil medical a dus la un proces de autorizare nepractic, care este străin de cultura industriei alimentare și dincolo de expertiza și resursele acesteia. Ca urmare, doar un număr mic dintre cele peste 4000 de mențiuni de sănătate identificate pe piață au fost autorizate. Marea majoritate a acestor mențiuni de sănătate se bazează pe știința consacrată cu privire la impactul vitaminelor și mineralelor asupra sănătății, în loc de cercetări științifice inovatoare privind rolul alimentelor în obținerea unor rezultate mai bune pentru sănătate. Efectul este că consumatorii nu au acces la informațiile pe care le caută din ce în ce mai mult cu privire la beneficiile pentru sănătate ale alimentelor și, în special, ale suplimentelor alimentare pe care le achiziționează. În consecință, consumatorii apelează din ce în ce mai mult la surse necontrolate de informații, cum ar fi internetul, ceea ce crește probabilitatea ca aceștia să fie induși în eroare. În plus, această incertitudine de reglementare descurajează companiile de suplimente alimentare să investească în inovare.

În mai 2015, Comisia Europeană și-a anunțat planul de a efectua o evaluare a capacității și performanței reglementărilor (REFIT) a legislației UE privind mențiunile nutriționale și de sănătate pentru a găsi o soluție la această situație. EHPM a contribuit la procesul REFIT și se așteaptă ca publicarea documentului de lucru al personalului CE să fie publicat în curând. Prin urmare, EHPM a lucrat pentru a dezvolta o soluție echilibrată, care să răspundă cerințelor de strictețe științifică, să fie practică pentru industrie și, mai presus de orice, să ofere consumatorilor tipul de informații pe care le caută cu privire la alimentele pe care le cumpără. si mananca.

Abordarea gradată a EHPM este o propunere concretă care adaptează procesul actual de evaluare pentru a evalua cele peste 2.000 de mențiuni de sănătate ale plantelor botanice aflate în prezent în așteptare. Sunt propuse trei grade de evaluare a afirmațiilor, fiecare susținută de niveluri adecvate de dovezi: afirmații acceptate științific, afirmații care sunt bine susținute din punct de vedere științific și „afirmații de utilizare tradițională” [15] . În plus, atunci când vine vorba de formularea afirmațiilor, este important de subliniat faptul că consumatorii trebuie să aibă acces la informații clare și ușor de înțeles.

Utilizarea art. 8 din Reg. 1925/2006 și Evaluarea siguranței produselor botanice: este necesară o abordare personalizată


Botanicele, reprezentând peste 60% din piața suplimentelor alimentare din Europa, se încadrează în categoria ingredientelor care nu sunt armonizate de nicio lege a UE. Ca urmare a lipsei unui cadru armonizat, art. 8 din Reg. (CE) 1925/2006 este instrumentul legislativ utilizat pentru a evalua siguranța ingredientelor atunci când apare o problemă de siguranță. Această procedură poate duce la interzicerea unui ingredient pe piața suplimentelor alimentare.

Din păcate, sectorul se confruntă cu o utilizare din ce în ce mai mare a acestei proceduri de către Comisia Europeană, determinată de anumite state membre, uneori determinată de un scop de clasificare a produselor, mai degrabă decât de un instrument de urgență și de siguranță. În plus, deficiențele normelor de punere în aplicare [16] impun operatorilor economici, în principal IMM-urile, să furnizeze date cancerogene și genotoxice într-un interval de timp nereal, fără indicații specifice cu privire la metodologia care trebuie aplicată.

În plus, din cauza lipsei unor metodologii adecvate aplicate pentru evaluarea siguranței produselor botanice, evaluarea științifică tinde să aibă rezultate negative pentru substanțele relevante. Aceasta este o problemă nu numai când vine vorba de siguranță, ci și în ceea ce privește eficacitatea acestor substanțe. De fapt, botanicele sunt substanțe naturale complexe care diferă de substanțele izolate și, prin urmare, au nevoie de o abordare specifică atunci când vine vorba de evaluarea lor.

EHPM lucrează în cooperare cu cadre universitare din mai multe state membre ale UE pentru dezvoltarea unor orientări adecvate pentru evaluarea siguranței produselor botanice pe care am dori să le împărtășim cu Comisia Europeană și EFSA. În loc să realizăm o armonizare negativă de facto, încurajăm cele 10 europene

Comisia să dezvolte în continuare cadrul de reglementare bazat pe bunele practici și experiențe naționale. Având o certitudine suplimentară din punct de vedere al reglementării, ar oferi atât autorităților naționale, cât și companiilor instrumente adecvate pentru a garanta siguranța produselor.

De aceea, EHPM sprijină crearea unui sistem european de nutri-vigilență.

Recunoașterea termenului „probiotic”


Deși există dovezi științifice consolidate cu privire la valoarea probioticelor în diferite funcții fiziologice ale corpului uman, UE nu recunoaște nicio mențiune de sănătate sau nutrițională pentru probiotice. De asemenea, Comisia UE, pe baza Ghidului din 2007 privind implementarea Regulamentului nr. 1924/2006 [17], consideră termenul „probiotic” precum și sintagma „conține probiotice” drept mențiuni de sănătate. În conformitate cu aceasta, majoritatea statelor membre nu permit utilizarea cuvântului „probiotic” pe ambalajul produselor. Acest lucru creează o perturbare gravă a pieței interne, dificultăți pentru companiile de acces pe piața UE, precum și confuzie în rândul consumatorilor.

În timp ce mai multe autorități naționale și internaționale din întreaga lume au recunoscut potențialele beneficii fiziologice și de sănătate ale probioticelor [18] și au autorizat astfel de afirmații, s-au înregistrat puține progrese la nivelul UE.

Este esențial să se creeze un mediu de etichetare în care consumatorii să aibă încredere și care să le permită consumatorilor să facă alegeri informate. De fapt, consumatorii sunt în orice caz expuși la „probiotice”, fie pentru că produsele care le conțin sunt comercializate legal, fie pentru că conversațiile despre probiotice au loc în domeniul public, dar fără nici un cadru sau criteriu. EHPM consideră că utilizarea termenului „conține probiotice” ar trebui permisă în UE, cu condiții clare și adecvate de utilizare, pe care autoritățile le pot verifica folosind câteva criterii simple pentru a distinge probioticele de alte microorganisme vii. Acest lucru va permite consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză.

Necesitatea de a sprijini inovarea


Inovația este esențială pentru dezvoltarea sectorului și esențială pentru a oferi consumatorilor produse capabile să răspundă cerințelor lor actuale pentru soluții mai naturale. Din păcate, investițiile în inovare sunt puternic împiedicate de incertitudinea actuală din cadrul de reglementare european. De fapt, procesul de autorizare a declarațiilor prevăzut de Regulamentul privind mențiunile nutriționale și de sănătate s-a dovedit a fi extrem de imprevizibil pentru companii: doar 12 afirmații bazate pe noi dovezi științifice au fost aprobate oficial de Comisia Europeană. Această rată incredibil de scăzută de aprobare (6%) a condus la o reducere substanțială a numărului de cereri depuse la EFSA: în 2019 au fost depuse la EFSA cu 75% mai puține cereri față de 2011. Inovația în industria alimentară a fost împiedicată durabil. prin aceasta situatie. De aceea, EHPM solicită o modificare a procesului de evaluare a mențiunilor de sănătate folosind un sistem gradat. Companiile nu pot investi fără să știe că ingredientele pe care le folosesc și mențiunile de sănătate pe care le fac vor fi autorizate în UE. Acesta este mai ales cazul IMM-urilor.

Vânzări pe internet și „fake-news”


Vânzările pe internet (sau comerțul electronic) sunt în creștere și sunt determinate de cererea consumatorilor. Modelul de distribuție se schimbă. Experții se așteaptă ca comerțul electronic să crească în continuare în următorii ani. Este important ca produsele vândute pe e-commerce să respecte aceleași reguli decât produsele vândute prin canalele tradiționale de distribuție. Comerțul electronic este o oportunitate pentru industria suplimentelor alimentare din UE, dar EHPM solicită condiții echitabile pentru a evita concurența neloială din partea țărilor cu reguli mai puțin stricte.

EHPM dorește să fie un partener de încredere pentru a oferi informații corecte tuturor părților interesate și a acționa împotriva știrilor false (fake-news). Web-ul și rețelele sociale au amplificat periculos fluxul de mituri false și știri false care afectează sectoare întregi și produse individuale. Sectorul suplimentelor alimentare a fost și el afectat: știrile false și informațiile înșelătoare găsesc o mai mare aderență asupra mass-media, liderilor de opinie, uneori chiar instituțiilor, care alimentează zgomotul și vocile necontrolate asupra identității, valorii funcționale și caracteristicilor suplimente alimentare care împiedică consumatorii să-și înțeleagă valoarea socială reală [19]. EHPM crede ferm că promovarea comunicării eficiente, veridice și profesionale către toate părțile interesate pentru a defini în mod clar identitatea suplimentului alimentar și valoarea sa funcțională și socială este esențială pentru depășirea viziunilor și juxtapuneri eronate cu alte produse.

Suplimente alimentare pentru cetățeni mai sănătoși și o economie mai puternică în UEPrioritățile EHPM pentru 2019-2024: siguranță, calitate, durabilitate, transparență pentru consumatori


Populația Europei îmbătrânește. În prezent ne confruntăm cu o creștere substanțială a populației de peste 65 de ani, care este de așteptat să crească în următorii ani. Acest model corespunde unei creșteri importante a dezvoltării bolilor cronice, precum și a bolilor legate de dietă. În consecință, nevoile socio-sanitare ale UE și costurile aferente sunt, de asemenea, în creștere, punând în pericol sustenabilitatea sistemelor de sănătate și bunăstarea în general.

Prin urmare, comportamentul, obiceiurile și produsele sănătoase capabile să reducă factorul de risc al anumitor patologii și să îmbunătățească sănătatea, bunăstarea și calitatea vieții joacă un rol important. De fapt, suplimentele alimentare sunt instrumente eficiente care ajută la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor sănătoși, cu o speranță de viață mai lungă și o expunere mai mare la riscul cronic. Acest lucru are, de asemenea, un impact pozitiv asupra menținerii sub control a costurilor sistemelor de sănătate ale UE. Cetățenii UE se bucură astăzi de un nivel înalt de standarde de siguranță alimentară, iar sistemul nostru de siguranță alimentară este recunoscut ca un exemplu de cea mai bună practică globală.

Totuși, cetățenii europeni sunt din ce în ce mai preocupați de alimentele pe care le consumă, de impactul dietei și al stilului de viață asupra sănătății și sunt mai angajați să adopte schimbări conștiente în viața lor de zi cu zi pentru îmbunătățirea sănătății. În termeni concreti, aceasta înseamnă că oamenii dedică timp pentru a găsi informații și cunoștințe pentru a adopta un stil de viață care vizează îmbunătățirea bunăstării și reducerea riscului de anumite patologii. În același timp, există o nevoie tot mai mare de transparență în ceea ce privește metodele de producție a alimentelor, inclusiv originea, valoarea nutrițională și calitatea alimentelor pe care le consumă cetățenii. Consumatorii doresc să aibă informații transparente prin etichetare clară și informații accesibile.

Mai mult, în sectorul agricol din Europa, cultivarea plantelor botanice este în creștere. Reprezintă o valoare adăugată ridicată pentru fermierii care doresc să-și diversifice sau să-și modifice producția.

Astfel, EHPM sprijină pe deplin strategia UE Farm to Fork, care va acorda o atenție deosebită transparenței de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, astfel încât cetățenii să poată fi siguri că cumpără „alimente sănătoase de pe o planetă sănătoasă”. EHPM consideră că, datorită rolului său de vehicul pentru o sănătate mai bună și pentru îmbunătățirea nutriției umane, suplimentele alimentare vor avea un rol în implementarea strategiei EC Farm to Fork prin promovarea importanței siguranței și calității ingredientele alimentare utilizate în produsele noastre. Pentru a face acest lucru, suplimentele alimentare trebuie să fie sigure și de înaltă calitate. Din acest motiv, EHPM a dezvoltat Ghidul de calitate EHPM, care oferă un ghid practic pentru companii pe parcursul procesului de producție pentru a asigura standarde de calitate înalte.

De aceea, EHPM sprijină implementarea unui sistem de vigilență post-comercializare pentru suplimentele alimentare, care să permită companiilor să colecteze o cantitate mare de date utile despre produsele lor, inclusiv efectele adverse. EHPM lucrează deja cu membrii săi pentru a conveni asupra unui sistem de nutri-vigilență pe care toate companiile din sectorul suplimentelor alimentare să-l poată adopta în mod proactiv. Adoptarea unei astfel de măsuri la nivelul UE ar facilita activitatea autorităților atunci când va apărea nevoia de a colecta date. Acest lucru ar fi, de asemenea, avantajos pentru industrie, deoarece termenele prevăzute în prezent pentru colectarea datelor odată ce o procedură este lansată, de obicei, nu sunt suficiente dacă compania trebuie să adune toate datele necesare pornind de la zero.

Cadrul de reglementare european ar trebui să ofere siguranță și calitate, dar, în același timp, să permită întreprinderilor să utilizeze tehnologii inovatoare recunoscute și validate pentru îmbunătățirea calității produselor. După cum a declarat Comisia Europeană în programul său de lucru pentru 2020, stilul european de viață se referă la „găsirea de soluții comune la provocările comune și dotarea oamenilor cu abilitățile de care au nevoie și investirea în sănătatea și bunăstarea lor”.
Având în vedere cele de mai sus, credem că sectorul nostru va juca un rol important în Pactul Verde al UE și în strategia Comisiei Europene de la Farm to Fork, contribuind la transformarea modului de viață, de muncă și de consum, astfel încât cetățenii UE va trăi mai sănătos. În același timp, întreprinderile vor deveni mai inovatoare și mai competitive, iar sistemele de sănătate vor deveni mai sustenabile.

Suplimentele alimentare sunt produse sigure și veridice care îi ajută pe cetățenii UE să trăiască mai sănătos. Prin urmare, solicităm instituțiilor europene să abordeze provocările cu care se confruntă sectorul suplimentelor alimentare, pentru a contribui la o Europă a cetățenilor sănătoși, care fac alegeri în cunoștință de cauză cu privire la suplimentele alimentare sigure, de înaltă calitate și durabile, produse de produse competitive și inovatoare. companii capabile să-și comercializeze produsele în întreaga UE.

===============================

[1] art. 2 din Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 10 iunie 2002 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la suplimentele alimentare.

[2] „[..]Homeostazia poate fi definită ca statutul unei persoane ai cărei parametri fiziologici funcționează în limitele considerate normale[..]. P.8 din Homeostasis o metodă de distincție între alimente și suplimente alimentare și medicamente, Consiliul Europei 07/02/2008.

[3] Calciul și vitamina D sunt enumerate printre mențiunile de sănătate permise pentru reducerea pierderii de minerale osoase la femeile aflate în postmenopauză, care este un factor de risc pentru osteoporoză. Densitatea minerală osoasă scăzută este un factor de risc pentru fracturile osoase osteoporotice, Anexa I la Regulamentul UE. Nr. 1228/2014 din 17 noiembrie 2014 prin care se autorizează și se refuză autorizarea anumitor mențiuni de sănătate făcute pe alimente și care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire.

[4] Acidul folic este enumerat printre mențiunile de sănătate permise în Anexa la Regulamentul UE nr. 1135/2014 al Comisiei din 24 octombrie 2014 privind autorizarea unei mențiuni de sănătate făcute pe alimente și care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire.

[5] DHA și EPA sunt enumerate printre mențiunile de sănătate permise în anexa la Regulamentul (UE) nr. 432/2012 al Comisiei din 16 mai 2012 de stabilire a unei liste de mențiuni de sănătate permise făcute pe alimente, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire și pentru dezvoltarea și sănătatea copiilor.

[6] Gingko Biloba și Milk Thistle sunt pe lista cererilor în așteptare Articolul 13 (1) „în așteptare”.

[7] Un caz pentru o reformă UE a regulamentului suplimentelor alimentare, pentru a sprijini competitivitatea industriei, studiu sponsorizat de SYNADIET, Monitor Deloitte 2019.

[8] „Misiune industrială: Studiul sectorului de afaceri Europa suplimente alimentare vegetale”, Expansion Consulteam din partea Synadiet, mai 2016.

[9] Date IQVIA 2019 pentru Federsalus.

[10] Regulamentul (UE) 2019/1381 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind transparența și sustenabilitatea evaluării UE a riscurilor în lanțul alimentar și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 178/2002, (CE) nr. 1829 /2003, (CE) nr. 1831/2003, (CE) nr. 2065/2003, (CE) nr. 1935/2004, (CE) nr. 1331/2008, (CE) nr. 1107/2009, (UE) 2015/2283 și Directiva 2001/18/CE.

[11] Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate făcute pe alimente.

[12] Un caz pentru reforma UE a regulamentului suplimentelor alimentare pentru a sprijini competitivitatea industriei, studiu sponsorizat de SYNADIET, Monitor Deloitte 2019.

[13] Regulamentul (UE) nr. 764/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a procedurilor referitoare la aplicarea anumitor norme tehnice naționale la produsele comercializate legal într-un alt stat membru.

[14] Regulamentul (UE) nr. 1924/2006 este cadrul legal utilizat de operatorii din sectorul alimentar atunci când doresc să evidențieze efectele benefice ale produselor lor în raport cu sănătatea și nutriția pe eticheta produsului sau în publicitatea acestuia. Regulamentul prevede 4 tipuri de revendicări, în special: General 11, Mențiuni privind sănătatea Art.13.1, Reducerea factorului de risc de boală - 14.1 a, Afirmații legate de dezvoltarea și sănătatea copiilor 14.1b.

[15] Mențiuni de sănătate botanică pentru suplimentele alimentare - o propunere EHPM.

[16] Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 307/2012 al Comisiei din 11 aprilie 2012, de stabilire a normelor de aplicare pentru aplicarea articolului 8 din Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind adaosul de vitamine și minerale și a anumitor alte substanțe la alimente.

[17] Pag.11 din Ghidul privind implementarea Regulamentului nr. 1924/2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate făcute privind produsele alimentare, concluziile Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, 14 decembrie 2007.

[18] De exemplu: în Italia este recunoscută mențiunea „sprijină echilibrul florei intestinale”, iar în Canada sunt acceptate următoarele afirmații: „ajută la menținerea sănătății gastrointestinale” sursa de probiotice ar putea promova o floră intestinală favorabilă.

[19] CENSIS, Institutul Italian de Cercetare pentru Investiții Sociale, a elaborat un raport privind valoarea socială a suplimentelor alimentare care a fost prezentat pentru Federsalus la Roma pe 20 iunie 2019. Studiul evidențiază rolul important al suplimentelor alimentare în stilul de viață al cetățenilor care sunt din ce în ce mai responsabili pentru propria lor sănătate și bunăstare; precum și rolul pe care l-ar putea juca suplimentele alimentare în reducerea costurilor suportate de sistemele de sănătate.

[20] Raportul privind îmbătrânirea 2018: Proiecții economice și bugetare pentru statele membre UE (2016-2070), mai 2018 Direcția Generală pentru Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene.

[21] De exemplu, conform datelor de la France Agrimer, în Franța suprafața agricolă utilizată pentru cultivarea plantelor botanice a crescut cu 40% din 2010.

[22] Ghidul de calitate EHPM Ediția a doua, noiembrie 2014.

[23] Pag.7 din Programul de lucru al Comisiei Europene 2020, COM (2020) 37 final, 29/01/2010.  ♦

Sursa:

EHPM

Autori [13]:

(Lista autorilor de articole, ordonați alfabetic, după nume.)

1
BOHOLȚ, Elena
2
BOJOR, Ovidiu
4
DUMITRU, Valentin
2
FARES
1
FARMACEUTICA REMEDIA
1
FAUR, Virginia
6
GODEANU, Sorin
2
MANEA, Ștefan
2
MENICHETTI, Livia
3
PREDA, Iulia
89
RAICIU, Anca Daniela
1
ROTARU, Maya
6
ROTTA NATURA

Căutare articol:

(un singur cuvânt, fără diacritice)
     agor     alge     andive     artar     astenia     canabis     cicoare     cires     conopida     crin     dalii     drete     faur     furnici     ipcarige     lasnicior     mataciune     medicinale     microalge     mosmon     musetel     orhideea     ovaz     raiciu     reglementare     roiba     romanica     rozmarin     rubarba     scurtu     secara     soc     spirulina     Tei     urzica     valentin     veteran     virginia     
news01-10-2023: Planta Romanica este primită ca membru-titular în EHPMnews08-07-2023: Împreună facem diferența în Boala Parkinsonnews01-07-2023: Din ciclul „Întâlnirile Planta Romanica”, „Cânepa - Pro și Contra”news19-06-2023: Înființarea Comitetului tehnic „Planta Romanica”news17-05-2023: Galatia 2023 - Conferința europeană de psihiatrie și sănătate mintalănews06-05-2023: Tradiții gorjene la Bucureștinews23-04-2023: 100 de ani de la înființarea satului Oituz, comuna Lumina, Constanțanews22-04-2023: Ziua Forțelor Terestre Românenews03-04-2023: Bun venit, Farmanat Poieni!news01-04-2023: „Miracolul sănătății” Galaținews24-03-2023: Bun venit, CannaTerra!news18-03-2023: Expoziția „Vestitorii primăverii”news25-02-2023: Masa rotundă „Tinerețe fără bătrânețe - Primăvara la Brăila”news24-01-2023: Expoziția, Masa rotundă „Unirea dă puterea”news21-10-2022: Festivitatea de lansare a revistei „Planta Romanica”news13-10-2022: Forța Fermierilor - Expo, 2022news08-09-2022: Bun venit, Farmaceutica Remedia!news06-09-2022: Prof.dr. Vlad Ciurea: 3 plante-minune pentru organismnews06-09-2022: Plantele care ajută la tratarea psoriazisuluinews06-09-2022: Aproape un milion de specii de pe Terra sunt ameninţate cu dispariţia
Contactați-ne

Str. George Enescu nr.27-29, Bucuresti

+40 722 279-304

office@plantaromanica.roPreședinte

+40 722-279-304

presedinte@plantaromanica.ro

Newsletter

Profită mai mult de informațiile noastre abonându-te la buletinele noastre informative!

©2024 PlantaRomanica. Toate drepturile rezervate.